Forradalmi SPCCI-benzines motor a Mazdától

A Mazda új motorja nagyot léphet előre a fogyasztáscsökkentésben!

Mazda kifejlesztett egy vadonatúj, Skyactiv X jelű benzines motort, amelynek egyik különlegessége, hogy a hengerekben arányaiban nagyon kevés benzint nagyon sok levegővel égetnek el, minél tökéletesebben és lehetőleg alacsony hőmérsékleten, hogy minél kevesebb mérgező nitrogén-oxid képződjék az égés során. A lényeg természetesen a fogyasztás és a kipufogógázok károsanyag-tartalmának csökkentése.

A szikraszabályozású öngyulladással működő benzines motor – a  SPCCI-motor – még nincs teljesen kész, de már van működőképes darab amit bemutatnak.

 

– Sűrítési aránya extrém magas a megszokotthoz képest, 1:16 arányú

– Nem turbós

– A sűrítéses gyújtással az égéstérben lévő üzemanyag egyidejűleg ég el

– A benzin öngyulladásának határáig nyomja össze a levegőt

– Nagynyomású, közös nyomócsöves közvetlen befecskendezésű

– Gyújtógyertyái folyamatos aktivitásban vannak

– Benzinben nagyon szegény üzemanyag-levegő keverékkel működik

– Szívó- és kipufogó oldalon is változik a szelepvezérlése

– 190 LE és 230 Nm a cél, a 2,0 G165 benzinesnél 20-30 százalékkal kedvezőbb fogyasztással

A SPCCI motor nem váltja le sem a mostani benzines, sem a dízelmotorokat, a cél egyenlőre a Skyactiv G benzinesek szintjét tartani.

Mivel több munkát végeztetünk a motorral jobb lesz a hatásfoka, kevesebb energia megy veszendőbe, várhatóan itt a sűrítési arány 1:16 a megszokott 1:9 és 1: 12,5 arányhoz képest (a Mazda Skyactiv benzines motorok sűrítése 1:14-hez).

Pontos adatok még nem állnak rendelkezésre, de Mazda fejlesztők mérései szerint 20 %-kal mérsékelhető a fogyasztás az új motorral, ez a minimumérték, amennyivel a szikraszabályozású kompressziógyújtású benzines takarékosabb a jelenlegi Skyactiv-motorcsalád 165 lóerős tagjánál, de a megtakarítás 30 % is lehet.

A motor fejlesztése tovább folytatódik a hátralévő körülbelül egy évben, amíg a Mazda3 negyedik generációjával megvásárolhatóvá válik, az autó 2019 első felében debütálhat.

 

Hozzászólások