A ‘KODO’ stílus ünneplése

Ismét bizonyított a Mazda csapata, hogy a szépség iránti szenvedélyük hallhatatlan. A Milánói dizájnhét alkalmat adott arra, hogy újra bemutassák kreativitásukat és hogy a világ művésztársadalmának képviselőivel és az autóipar szakembereivel találkozva ihletet merítsenek egymás társaságából.

A Milánói Dizájn Hét az 1961 óta éves rendszerességgel megrendezett bútorkiállítás, a Salone Internazionale del Mobile „oldalhajtásaként” létrehozott, szabadtéri rendezvény, ahol a művészek és a vállalatok a város szabadon megválasztott pontján mutathatják be formai alkotásaikat, installációikat. A világ legnagyobb bútorvásárán mintegy 2500 kiállító vesz részt, a Fiera Milano kiállítási területen idén mintegy 300 000 látogatót vártak.

Itt mutatták be azt az alkotást, ami ezúttal nem egy autóról, hanem egy provokatív bútorról szólt: a KODO székről. Noha a futurisztikus KODO szék statikus tárgy, vonásai tagadhatatlanul mozgást sugároznak. A részletekbe menő figyelemmel megalkotott bútor egyértelmű azonosságokat mutat a Mazda KODO ihletésű modelljeivel: ugrásra kész, előre dőlő megjelenése a prédájára ugró vadállat feszültségét kelti a szemlélőben. Emellett a székben is felismerhető az a szépség és precizitás, amely a KODO formatervezőinek értelmezésében az igazi japán értékeket testesíti meg.

A KODO szék több szempontból is releváns alkotás. Amellett hogy a KODO-ban megnyilvánuló mozgást és művészi értéket tükrözi, a szék a Salone Internazionale del Mobile, azaz a Milánói Dizájn Hét legfontosabb eseménye, a világ első számú bútorkiállítása szempontjából is érdekességgel bír. A széket a Mazda Kortárs Térben (Mazda Con-Temporary Space, MACS) leplezték le: ezt a különleges helyszínt Milánó egyik legfelkapottabb pontján, a Zona Tortonában hozta létre a Mazda a dizájnhét idejére. A „Mozgás” és a „Mozgás lelke” koncepciók köré tervezett MACS a vadonatúj Mazda6 mellett helyet ad Giuliana Cunéaz olasz alkotóművész kiállításának is, aki művészi látásmódjában sok ponton közösséget vállal a Mazda formatervezési filozófiájával.

A Forma Fluens kiállítás, amelyet Giuliana Cunéaz kifejezetten a MACS-ra tervezett, 3D és HD videóinstallációk, valamint festett vásznak, szobrok, fényképek és rajzok segítségével egy olyan, magával ragadó utazásra kalauzolja el a látogatót, amely egy virtuális, metamorfózisos tájon átvezetve betekintést enged a nanotechnológia és egyéb tudományos vívmányok világába. Itt a SKYACTIV technológia is szemünk elé tárulhatott. A könnyű, ugyanakkor biztonságos kialakítású jármű kiváló hatásfokú motorjaival és sebességváltóival olyan dinamikus, lineáris közvetlenséget biztosít, ami különösen élvezetessé teszi a vezetést. A SKYACTIV technológia az üzemanyag-takarékosság, a kiváló menetteljesítmények és vezethetőség jellemzi. A Forma Fluens kiállítás április 14-ig volt megtekinthető a MACS területén.

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások